No Touch Lazer
Görme kusurları, kişilerin günlük hayatta pek çok açıdan zorluklar yaşamalarına neden olmaktadır. Hayat kalitesini düşürerek hem çalışma hem de sosyal hayatlarını etkilemektedir. Lazer tedavi yöntemleri, göz kusurlarını gidermek için kullanılan en yaygın yöntemlerdir. Hem tedavi hem de iyileşme sürelerinin kısa olmasından kaynaklı olarak tercih edilmektedir.
Lazer ile tedavi yöntemleri, gözde bulunan sağlık sorununa göre şekillendirilmektedir. Pek çok farklı türü bulunan lazer ile göz ameliyatları, hastaların memnun kaldığı işlemlerdir. Basit bir şekilde uygulanan uygulanan yöntemler ile hastalar ömür boyu kalıcı olan tedaviye kavuşmaktadır. Göz Kusurları için uygulanan lazer tedavi yöntemlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır.
Lazer Tedavi Yöntemleri
PRK-LASEK korneanın yüzeysel tedavi edilmesini sağlar. PRK yöntemi ile kornea epiteli kaldırılır alttaki alana LASEK yöntemi ile lazer uygulaması yapılır.
LASIK yöntemi bıçak ile kornea dokusunda bir mekanik kesici alet kapakçık kaldırılıp, kapakçığın altında bulunan doku üzerine lazer ışınları uygulanır. Tüm dünyada ve ülkemizde miyop ve hipermetrop ameliyatlarında güvenle kullanılmaktadır.
Intralase LASIK lazer: Femto-lasik diye adıdır.Bilgisayar tarafından kontrol edilen sistemler ile LASIK için gerekli kesiyi mekanik kesici aletler yerine lazer ile yapılmaktadır. Kişinin kornea haritası çıkarılır , Kişiye özel tedavi yapılır. Hasta gözlük kullanmaya gerek duymaz.
Lazerle iyileştirme işlemlerinden hangisinin yapılması gerektiğine karar vermek için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
Hastada bulunan göz kusuru
Kusurların hangi boyutta olduğu
Kornea yapısı ve topografi incelenmesi
Hastanın sağlık durumu
Göz yapısı
Hastanın yaşı gibi pek çok etken değerlendirilmektedir.
Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi tedaviye ve operasyona karar vermek için hekim muayenesi gerekmektedir. Lazerle tedavi için kişinin işlem için uygun hastalık profiline sahip olması gerekir. Lazerle tedavi yöntemleri içinde hangisinin uygulanacağına hekim karar vermektedir. Hastanın gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra uygun ise işlem yapılmaktadır. Bu işlem için hastanın yaşı genel olarak 18 yaş üstünde olmalıdır.
No Touch Lazer Nedir?
Gözde meydana gelen kırılma sorunlarını gidermek için kullanılan yöntemlerden bir tanesi ''No Touch Lazer''dir. Adında da belirtildiği gibi, göze dokunulmadan uygulanan bir tedavi yöntemidir. Korneada herhangi bir kesici alet ile müdahale yapılmaz. Özellikle göze dokunulmasından irkilen hastalarda, hasta konforu ön plandadır. Bu yöntem de uzakta bulunan bir ışık kaynağına, 50 saniye kadar bakılması yeterlidir. Uzak ya da yakın görme problemi olan hastalara uygulanmaktadır. Özellikle diğer laser tedavilerine uygun olmayan hastalarda ince kornea veya dik kornea yüzeyi bulunuyorsa bu yöntem uygulanmaktadır.
Bu yöntemin uygulanması için öncelikle hasta hazırlanmaktadır. Daha sonra hastanın gözüne anestezi etkisi oluşturan damlalar damlatılmaktadır. Lazer cihazı ışınları ile tedavi işlemi 50 saniye içinde gerçekleşmektedir. 30-50 saniye arasında tedavi işlemi tamamlanmaktadır. İki göz aynı anda tedavi edilmektedir. Bu işlem daha önce ameliyat olmuş hastalar üzerinde de kullanılmaktadır. Kişinin daha önce lazer tedavisi görüp görmemesi önemli değildir. İşlem esnasında herhangi bir ağrı, sızı hissedilmemektedir. Adından da anlaşılacağı üzere en önemlisi göze dokunulmamaktadır. Cerrahi yöntem ya da cihaz teması olmaması işlemin güvenlik oranını üst seviyeye çıkarmaktadır.
No Touch Lazer İşlem Sonrası
Klasik lazer yöntemleriyle tedavi edilemeyen hastalar için ''No Touch Lazer'' yöntemi kurtarıcıdır. Çünkü diğer yöntemlerin sağlayamadığı tedaviyi sağlamaktadır. İnce kornea, göz içinde lens olan, retinasında yırtık olan kişiler üzerinde uygulama sağlanmaktadır.
İşlemin sonrasında hastaların hastanede kalması gerekmez.
Bu yöntem işlem kolaylığı ve süre kısalığı sebebi ile ön plana çıkmaktadır. İnsan hayatında en önemli faktörlerden biri zamandır. Uzun süren ameliyat ve işlemler hasta açısından hem korkutucu, ürpertici hem yorucu olmaktadır. Bu sürenin kısa olması ve göze temas edilmemesi tedavi olmak isteyenlere cazip gelmektedir.
Bu tedavinin 30 yılı aşkın bir geçmişi bulunmaktadır ve teknolojisi iyice gelişerek artık göze temassız uygulanabilen hale gelmiştir. Dünya genelinde 35 milyondan fazla kişiye lazer tedavisi uygulanmıştır. Dokunmadan lazer( No-Touch lazer) tedavisini ile hastanın miyop ve varsa astigmatını kalıcı olarak no touch lazer sayesinde düzeltilebilmektedir.
Dokunmadan lazer tedavisi için 18 yaşın üzerinde olmak gerekmektedir. İşlem daha önce yapılan lazer uygulama işlemlerinden farklıdır.
No touch lazer uygulaması kalıcı göz kuruluğuna neden olmaz. (diğer laser yöntemlerine kıyasla) Çünkü göz yüzeyinde bulunan sinirler zarar görmez.
Miyop, hipermetrop ve astigmat günlük hayatta hemen herkesin yaşadığı sorunlardan biridir. Klasik lazer yöntemlerinde kornea yüzeyi mekanik bıçak veya lazer ışığı ile kesilerek işlem yapılmaktaydı. Kornea yüzeyinden zar kaldırılıp, alt yüzeye lazer uygulanarak tamamlanmaktaydı. Ancak No touch lazerle işlemler daha kolay hale geldi, çünkü korneada kesme flep kaldırma işlemi no touch lazerde yapılmaz. Her bireyin göz hastalığı ve göz yapısı farklıdır. Bu nedenle dokunmadan tedavi(No- touch) yönteminde kişinin göz özellikleri önemle incelenmektedir. Örneğin kornea dokusunda girinti çıkıntılı alanlar mevcut ise, lazer cihazı bunları da tedavi etmektedir. Bu yöntemle sadece miyop, hipermetrop gibi sorunlar iyileştirilmemektedir.Korneada yüzeyel skar bırakan oluşumlarda tedavi edilebilmektedir.
Kimler No Touch Lazer Olabilir?
Tedavi işlemi uzak, yakın görme bozuklukluları ve astigmat için uygulanmaktadır. Gelişimini tamamlamış yani 18 yaş üstü bireylere uygulanmaktadır. Üstelik daha önce ameliyat geçirmiş olmaları da sorun değildir.
Herhangi bir sorundan dolayı ya da sadece korku sebebiyle bile işlem yaptırmak istemeyenler için oldukça kullanışlıdır. Diğer yöntemlerde olduğu gibi kornea üzerinde herhangi bir kesme uygulanmaması ve göze herhangi bir madde değmemesi hastalarda rahatlatıcı olmaktadır. No touch lazer uygulaması hastalara güven vermektedir.
No Touch Lazerin Avantajları Nelerdir?
En önemli avantajlarından bir tanesi, göz korneası ince olan diğer laser tedavileri uygulanamayan hastalarda da kullanılmasıdır. Göz korneası ince olan kişilerde no touch lazer öncesine kadar tedavi işlemleri yani göz ameliyatları uygulanamamaktaydı. Lazer işlemi yapılamayan bu hastalar gözlük ya da lensler ile yaşamak zorunda kalmaktaydılar. Ancak bu yeni ve ileri teknolojik sistem ince kornealı kişilerin de tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Göze dokunulmadığı için, özellikle temas işleminden çekinen, huylanan hastalar tarafından tercih edilebilir. İnsan vücudunda en hassas ve korkulan noktalardan biri olan göz, kişiler için oldukça endişe verici olabilmektedir.
Yüksek astigmat riskini azaltmaktadır.Diğer Lazer işlemleri sonrasında kesilen parça sebebi ile astigmat riski oluşmaktadır. Ancak bu yöntem bu durumu azaltmaktadır.
Diğer lazer türlerine göre tedavi sonrası komplikasyon oluşma riski daha azdır. Kornea dokusunda herhangi bir kesme işlemi olmadığı için, genel tedavilerden sonra meydana gelen ektazi sorununu yaratmamaktadır. Ektazi organ genişlemesi anlamına gelir. Parça alınan bölgede meydana gelmektedir. No touch lazer yönteminde kesi yapılmadığı için ektazi meydana gelmemektedir.
Miyop, astigmat ve hipermetrop sorunları aynı anda tedavi edilebilir. Tüm sorunlar aynı anda ortadan kaldırılır
No touch lazer sonrasında gözler bandaj ile kapatılmaz. Bu da günlük hayatta kolaylık sağlar.
Göze kesi işlemi uygulanmadığı için, oldukça güvenli bir yöntemdir.
Operasyon süreleri oldukça kısadır. 30 ila 50 saniye arasında işlem tamamlanmaktadır.
İşlem sonrası, özellikle diğer tedavi yöntemlerinde meydana gelen göz kuruluğu sorunu oldukça kısa sürelidir ve geçicidir.
Göz içi basıncında herhangi bir artışa neden olmamaktadır. Bu da retina yırtılma riskini ortadan kaldırmaktadır.Özellikle yüksek miyop hastalarda güvenle kullanılmaktadır
Korneanın genel durumunu korumak mümkündür.
No touch lazer gözün darbelere karşı olan direncinin azalmamasını sağlamaktadır.
Retina yırtılma riski bulunmamaktadır.
İki göz üzerinde aynı gün işlem yapılması zaman tasarrufu sağlar.
Hem uzağı hem yakını aynı anda tedavi eder.
Tedavi sonrasında hasta sedyeden kalktığı anda görmeye başlar.
- NO TOUCH Lazerin Güvenirliliği Hakkında
2008 yılından beri yayınlanmış yayınların meta analizinde, lazer refraktif cerrahi geçiren hastaların %99.52?sinde ameliyat sonrası düzeltilmemiş uzak görme keskinliğinin 20/40 veya daha iyi olduğu, %98.6 hastanın ameliyat sonrası refraksiyon değerinin 1.0 dioptri veya altında olduğu, hastaların %98.8?inin ise ameliyat sonrası sonuçlarından tatmin olduğu gösterilmiştir.
Ayrıca, refraktif lazer cerrahisi sonrası ektazi veya kornea enfeksiyonu gibi görme kaybına yol açabilecek komplikasyonların çok nadir görüldüğü, hatta uzun süreli kontakt lens kullanımına bağlı korneal enfeksiyon riskinden refraktif lazer cerrahisi sonrası gelişen korneal enfeksiyon riskinin daha düşük olduğu gösterilmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
No touch lazer işlemi göze hiç dokunulmadan mı yapılıyor?
Evet. Bu işlem göze hiçbir kesici değdirilmeden uygulanmaktadır. Kornea göz üstüne bir alet yerleştirilmez, korneaya yabancı bir madde eklenmez veya korneadan bir doku çıkartılmaz.
Lazer yöntemi etkisi kanıtlanmış bir yöntem midir?
Bu yöntem PRK yönteminin teknolojik olarak ileri bir versiyonudur. Alkol ile kornea yüzeyinin kazınması ya da kesici alet uygulaması da yoktur. Burada 30 yıldır uygulanan bir yöntemin en ileri teknoloji ile güçlendirilmesi söz konusudur. En eski lazer yöntemi olan PRK geliştirilerek bugünkü adını veren haline; no touch lazer yöntemi haline getirilmiştir. Sık kullanılan ve en etkili tedavi yöntemlerindendir.
Yeni bir tedavi yöntemi midir?
Görme bozukluklarının tedavisinde lazer kullanımı son 40 yıl içerisinde oldukça gelişmiştir. İlk önceleri sadece PRK denilen yöntem uygulanmaktaydı. Bu yöntem ile kornea üstü ya eritilerek ya da kesici yardımıyla kazınırdı. İşlem geliştirilerek kullanılmaya başlandı. 10 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır.
No touch lazer yöntemi diğer lazer tedavi yöntemlerine göre daha başarılı bir yöntem midir?
Bu yöntem ile gözde bulunan miyop, hipermetrop, astigmat gibi bozukluklar tam anlamıyla düzeltilmektedir. Yapılan araştırmalara göre tedavi sonucunda gerçekleşen kusursuz görme durumu, diğer operasyonlara göre daha uzun yıllar bir sorun yaratmadan devam etmektedir. Diğer tedavi yöntemlerinde, kornea kesilmesinden kaynaklı olarak bazı komplikasyonlar meydana gelmektedir. Özellikle kesi işleminin ardından kaldırılan flep zarı yıllar sonra meydana gelen komplikasyonlara sebep olmaktadır. Bunlardan en önemlisi ektazi riskidir. Bu yöntemde kornea kesilmediği için böyle bir risk bulunmamaktadır. Uzun yıllar değişmeyen göz sağlığı ve ektazi durumunun yaşanmaması bile diğer yöntemlerden daha başarılı kılmaktadır.
No touch lazer hangi göz bozuklukları için uygulanmaktadır?
Gözde bulunan miyop, astigmat ve hipermetrop gibi sorunların tek seansta düzeltilmesi için uygulanmaktadır. Ayrıca oldukça zor olan durumlardan biri olan hipermetrop ve astigmatın bir arada olduğu durumlarda da başarı oranı yüksektir. Ancak hastalar tedavi öncesinde uygunluk testlerinden(korneal topografi, kornea kalınlık haritaları vb..) geçirilmelidir.
İşlem sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
İşlem esnasında herhangi bir ağrı yaşanmamaktadır.İşlem sonrasında 1-2 gün hassasiyet, hafif kızarıklık,hafif ağrı ve batışma hissi olabilmektedir. Bu şikayetler birkaç gün içinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
No touch lazer tedavi sonrası işe ne zaman başlanabilir?
Tedaviden 2 gün sonra normal iş hayatına dönülmektedir. Ancak bazı hassas durumlarda bu süre 3-4 günü bulabilmektedir.
İşlem sonrası araba kullanımı mümkün mü?
Tedavi işleminden 2 gün sonra araç kullanılabilmektedir. Ancak özellikle ilk 10 gün akşam araç kullanımından kaçınılmalıdır. Diğer araçların farları gözde rahatsızlık yaratabilmektedir.
No touch lazer öncesi hasta tarafından bir hazırlık yapılması gerekir mi?
İşlem öncesi hasta tarafından yapılması gereken bir hazırlık bulunmamaktadır.
İşlem iki göz için aynı anda yapılır mı?
Aynı gün içerisinde her iki gözede No Touch Lazer tedavisi uygulanabilir.
Tedavi sonrası numaralar tekrar yükselir mi?
Hekimler tarafından, her hasta için uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. Bu nedenle tekrar numara yükselme ihtimali oldukça düşüktür.
Kimler no touch lazer olamaz?
Herkes bu lazer yönteminden yararlanamamaktadır. Kornea kalınlığı belirli bir oranın altında, ve göz numarası çok yüksek ise uygulanama yapılmaz. Ve hekimin incelemesi sonucunda kornea uygunsa yapılır. Burada önemli olan hekimin yapacağı testler ve incelemedir.
No touch lazer, lazer yöntemlerinin en yenisi ve güçlüsüdür. Korneada enfeksiyon geçmişi, yapı bozukluğu gibi durumlar var ise dokunmadan tedavi yöntemi uygulanamamaktadır. Ayrıca kişide glokom, sarı nokta hastalığı gibi görmeye engel olan hastalıklar varsa işlem yapılamaz. Çünkü bu hastalarda görme bozukluğu, miyop, astigmat gibi nedenlere bağlı değildir. Bu nedenlere bağlı olmayan görme bozuklukları tedavi edilemez.
İşlem esnasında göz hareket ettirilir ise bir zararı olur mu?
Hayır, işlem esnasında göz hareket etse bir sorun oluşmaz. Çünkü lazer cihazı yüksek teknoloji ile donatılmıştır. Sahip olduğu donanım sayesinde göz hareketlerini takip edebilmektedir. Bu nedenle hasta gözünü oynatsa bile sorun oluşmaz.
No touch lazer yöntemi göz tansiyonu bulunan hastalarda uygulanır mı?
İleri derecede göz tansiyonuna bağlı bir ilerleme olmamışsa EVET. Çünkü klasik yöntemlerde göze yüksek oranda basınç uygulanmaktadır. Özel bir alet aracılığıyla göz tutularak, kıpırdamadan tedavi edilmektedir. Ancak bu esnada göz içi basıncı oldukça yükselmektedir. Bu işlem kısa süreli olarak uygulanmaktadır. Ancak kişinin göz hassasiyeti varsa, tansiyona bağlı bir sorun mevcutsa özellikle no touch lazer uygulaması yapılmalıdır. Bunun dışında retinasında yırtık olan hastalarda da bu yöntem kullanılmalıdır.
İnce kornealı hastalar bu yöntem ile tedavi olabilir mi?
İnce korneası bulunan hastalar lazer ameliyatları ile tedavi edilememektedir. Çünkü dikiş atma, insizyon ve gözdeki vakum gibi lazer prosedürleri bu kişiler için uygun değildir. Bu yöntemleri kullanabilmek için hastanın kornea kalınlığı belirli bir seviyede olmalıdır. Dokunmadan lazer tedavisi olan no touch lazer, ince korneası bulunan hastaları tedavi edebilmektedir.
Kişiye özel uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Her göz kusuru farklı yöntem ve işlem ile çözülmektedir. Kornea yapısında bozukluk ya da retina yırtığı gibi problemlerde bulunmaktadır. Bu nedenle temassız lazer yönteminde, hastaya ait bütün bu durumlar özel olarak testlere tabi tutulmaktadır. Testlerin sonucunda, hastadaki mevcut tüm problemler lazer cihazına işlenerek en uygun tedavi yapılmaktadır. Burada hekim tarafından yapılan testler son derece önemlidir. Çünkü hiçbir ayrıntı kaçırılmadan, bütün sorunlar tespit edilmelidir.
No Touch Lazer göz ameliyatı kaç defa yapılabilir ?
Kalıcı bir işlem olarak uygulandığı için tek bir tedavi yeterli olmaktadır ancak, numaraların ilerlemesi gibi bir durum söz konusu ise kornea dokusu uygun olursa ikinci lazer tedavisi uygulamak mümkündür.
No Touch lazer kaç dereceye uygulanır?
Net bir sınırı bulunmamaktadır. Ancak numara yükseldikçe yapılan işlem sonrası haze gibi bir komplikasyon oluşması ve numaralarda artış riskleri bulunmaktadır. Miyoplarda ise İdeal numara aralığı -6.0 dereceye kadardır.
No Touch en önemli komplikasyonu nedir?
İleriye yönelik meydana gelebilecek olan en sık yaşanan komplikasyonların başında haze gelmektedir. Haze kornea bulanıklığı demektir. Özellikle yüksek miyop veya astigmatın düzeltilmesi, kalıtsal hastalıklar, ultraviyole ışınlarına maruz kalınması haze için risk taşır. C vitamininin kullanılması bu riski azaltmaktadır.
No Touch ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyim?
İlaçların düzenli kullanılması gerekmektedir. Daha sonra özellikle güneşten korunma sağlanmalı ve doğru güneş gözlüğü kullanılmalıdır. İşlem sonrası gereken doktor kontrolleri aksatılmadan yaptırılmalıdır.
No touch lazer nasıl uygulanır?
No touch lazer işlemi uygulama ve konfor açısından en çok tercih edilen yöntemdir. İşlem kısa sürede yapılır ve sonrası bakım da kolaydır. 30 ile 50 saniye arasında hasta opera olmuş olur. Kısa bir süre sonra evine gönderilir.
No Touch Lazer fiyatları nedir?
No touch lazer işlem fiyatları hekim, klinik ve işlem detaylarına göre değişmektedir. Son yıllarda bu işlemler daha yoğun olarak uygulanmaktadır ve diğer işlemlere göre bu işlem daha az maliyetlidir.