KATARAKT


Katarakt, göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm alması durumudur.

Göze dışardan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşabilmesi için, önce gözün en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gözün içindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka da saydam yapıdadır. Katarakt geliştiğinde lens saydamlığını kaybeder ve giderek hasta puslu görmeden şikayet eder. Bu durum yavaş gelişen bir durumdur. 

Katarakt yaşlılık belirtisi olup, sıklıkla 60 yaşın üzerindekilerde görülür, nadiren doğuştan ya da travma sonrası olabilir. Katarakt oluşurken hastanın uzak veya yakın görmesi bozulur. Görmedeki sislenme zamanla artar. Işık yansımaları rahatsız edici olmaya başlar. Hastanın görmesi, günlük yaşamını veya mesleğini engelleyen bir seviyeye kadar azaldığı zaman kataraktı tedavi edilir. Yakın gözlüğü takan yaşlıların, gözlüksüz yakını görmeye başlamaları merkezi kataraktın tipik belirtisidir. 

Katarakt en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Bilinen bir sebebi olmamakla birlikte beslenme, ultraviyole ışınları, genetik gibi birçok risk faktörü bulunmaktadır. Opaklaşma arttıkça hem uzak hem de yakın görmeler hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır.Arka subkapsüler katarakt denilen tipte ise hasta özellikle ışıkların saçılmasından çok şikayet eder ve özellikle aydınlık ortamlarda çok rahatsızken loş ortamlarda daha rahattır. Bu tip kataraktlar daha hızlı ilerlemeye meyillidir.  

Tedavisi

Kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Günümüzde en modern teknik halk arasında laser diye bilinen fakoemülsifikasyon ile topikal anestezi (damla ile uyuşturma) altında yapılan dikişsiz katarakt cerrahisidir. Çok gecikmiş ileri vakalarda bu yöntem uygulanamayabilir ve dikişli eski yöntem uygulanmak durumunda kalınabilir. Hangi cerrahi teknikle yapılırsa yapılsın şeffaflığını yitiren lens tabakası alınarak yerine suni bir göz içi merceği yerleştirilerek ameliyat yapılır. Bu mercekler katlanılabilen merceklerdir ve küçük bir kesiden yerleştirilebilir.

Katarakt cerrahisi sonrası görme hızla artar. Katarakt ameliyatından sonra eğer varsa hastanın kırma kusuru sıfıra yaklaşır. Ameliyat öncesi ileri derecede miyop veya hipermetrop gözlük kullanan hastalar bundan da kurtulurlar. Hatta günümüzde yüksek derecede miyop veya hipermetrop gözlük kullanan hastalarda bile görme kusurunun düzeltilmesi(Bkz. akıllı lens ) için kataraktı az da olsa, ameliyatı erkenden yapılabilmektedir.