GENEL GÖZ MUAYENESİ
TANI METODLARI :
Otorefraktokeratometre :
Göz hastalarının rutin muayenesi sırasında ilk ölçüm yapılan cihazdır. Bu cihaz gözün kırıcılık kusuru hakkında hekime genel bir bilgi verir. Hekim hastasının miyopisi, hipermetropisi ve astigmatizması hakkında bilgi edinir. Ayrıca korneal yüzeyin kırıcılığı ve eğrilik yarıçağı hakkında da bilgi verir.
NonKontakt Tonometre :
Göz hastalarının rutin muayenesi sırasında 2. Ölçüm yapılan cihazdır. Bu elekronik cihaz kornea yüzeyini hava üfleyerek düzleştirir ve bu şekilde ölçüm yapar. Bu ölçüm hastanın göz içi basıncı hakkında hekime bilgi verir. Bu ölçüm Glokom hastalığının teşhisi ve tedavisinin takibi açısından önemlidir.
Biomikroskopik Muayene :
Gözün anatomik yapısının incelenmesini kBiolaylaştıran hekim için vazgeçilmez muayene cihazıdır. Hekim biomikroskop ile göz hastalıklarının teşhisi ve tedavisinin takibini yapabilmektedir.
AplanasyonTonometrisi :
Göz içi basıncının ölçümünü sağlayan oldukça güvenilir bir metoddur. Biomikroskopaentegre çalışır. Kornea yüzeyinin kontakt basınçla düzleştirilmesi metoduyla çalışır. Glokom hastalığının teşhis ve tedavisinin takibinde çok önemlidir.
Foropter :
Otorefraktokeratometrik değerleri göz önünde tutarak hekim tarafından hastanın hangi numara gözlükle net olarak görebildiğini tesbite yarar. Günümüzde gözlük camı takılarak yapılan muayenenin kısmen yerine geçmiştir. Bu metod sayesinde çok daha hızlı ve kesin göz kırıcılık muayenesi gerçekleştirilebilmektedir.
OCT :
Optik koharenstomografi başlıca optik sinir ve makula hastalıklarının teşhisinde kullanılan oldukça gelişmiş bir teknolojidir. Laser ışıkları yardımı ile göz arkasındaki yapılardan hassas ölçümler (3-5 mikron) yapılmaktadır. Bu ölçümler 3 boyutlu retinal haritalar haline getirilerek GLOKOM,SARI NOKTA HASTALIĞI, DİABETİK MAKULOPATİ, SANTRAL SERÖZ RETİNOPATİ, MAKÜLER DELİK, VİTREORETİNAL TRAKSİYON SENDROMU, ARKA VİTRE DEKOLMANI gibi daha birçok hastalığın teşhis ve takibini kolaylaştırmaktadır. Glokom da erken teşhiste altın standart haline gelmiştir. Sürekli geliştirilmektedir.
BİLGİSAYARLI GÖRME ALANI :
Bu yöntem Görme alanımızın fonksiyonel muayenesini ve değerlendirilmesini sağlar. Hasta karşıdaki fiksasyon ışığına bakarken cihazın farklı şiddetlerde ve farklı sürelerde değişik taraflarda açtığı ışıklara elindeki butona basmak suretiyle verdiği yanıtını analiz eder. Bu yanıtları bir haritaya döker. Hekim bu harita ile Optik sinir ve Makula hastalıklarının teşhis ve takibini yapar. Özellikle GLOKOM hastalığında altın standarttır.
Optik Biyometri :
Hastaya yapılacak FAKO + İOL implantasyonu ve akıllı lens cerrahisinden önce hastaya implante edilecek göz içi merceğinin hangi dioptride seçileceğinin en kesin sonucunu verir. Bu sayede hekim hastasının postoprefraktif sonucunu daha iyi kestirebilir. Akıllı Mercek Operasyonları için altın standarttır. Olmazsa olmazdır. İOLMASTER, ALAADDİN, LENSSTAR, AL SCAN gibi farklı cihazlar bulunmaktadır.
Ultrasonik Biyometri :
Hastaya yapılacak FAKO + İOL implantasyonu cerrahisinden önce hastaya implante edilecek göz içi merceğinin hangi dioptride seçileceğinin ultrasonik olarak sonucunu verir. Bu sayede hekim hastasının postoprefraktif sonucunu daha iyi kestirebilmektedir.
Kornea Tomografi ve Topografisi:
Kornea (gözün en dışındaki saydam tabaka) ön yüzeyinin kırıcılık haritasını çıkarmamızı sağlayan bir cihazdır. Kornea patolojilerinin teşhis ve takibinde önemlidir. Ayrıca hastaya uygulanacak refraktif amaçlı tedavilerin de ön planlaması bu metodla yapılabilmektedir.
Pakimetri :
Kornea (gözün en dışındaki saydam tabaka) tabakasının optik veya ultrasonik olarak kalınlık ölçümünü yapan bir cihazdır. Hekime kornea hakkında kullanabileceği bir data sunar. Glokom hastalığında altın standarttır. Ayrıca hastaya uygulanacak refraktif amaçlı tedavilerin de ön planlamasında da bu ölçümler kulanılmaktadır.
USG A-B Scan:
Gözün arka tabakalarının fundus muayenesi sırasında detaylı gözlemlenemediği durumlarda hekime anatomik yapılar hakkında bilgi verir. Bu metod tamamen zararsız yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır. Bu metodla retina dekolmanı, vitre içi yabancı cisimler, vitreusdejenerasyonları, vitre içi kanamalar gibi patolojiler teşhis edilebilmektedir.
Plusoptix :
Plusoptix cihazı ile 0-4 yaş arası bebeklere ve çocuklara, oyun oynar gibi göz muayenesi yapılabiliyor. Bir metre öteden çocuk ve bebeklerin kırıcılık kusurları (miyopi, hipermetropi, astigmatizma) ve bazı göz sorunları rahat ve kolay bir şekilde tespit edilebiliyor.
Çocuklarda görme sorunları bebeklik döneminden itibaren başlayabiliyor. Üstelik fark edilmediğinde görme kayıplarıyla sonuçlanan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çocuklarda en sık görülen sorunların başında ise kırma kusurları ve göz tembelliği geliyor. Gözdeki bozukluk nedeniyle gözün görme yeteneğinin gelişmemesi durumu olarak tanımlanan göz tembelliği, 9 yaşına kadar fark edilmez ise tedavisi mümkün olmuyor. Bu nedenle, özelikle 0-4 yaş arasındaki çocukların mutlaka göz kontrolünden geçmesi gerekiyor. Kontrollerde saptanan kırma kusurlarının ya da varsa kaymanın tedavi edilmesi çocukta göz tembelliğinin gelişmesini engelliyor.
Nasıl Uygulanıyor?
Okul öncesi dönemdeki çocukların göz ve görme muayeneleri çok kolay yapılamıyor. Göz muayenesinde kullanılan cihazların yetişkinlere göre tasarlanması pek çok çocuğun korku ve kaygı yaşamasına neden olabiliyor. Bu da muayeneyi hem çocuk hem de hekim açısından zorlaştırıyor.
Plusoptix ise tüm bu sorunları engelliyor, çocuklar kolayca muayene olabiliyorlar. Özellikle 0-4 yaş arası çocuklarda hiç zorlanmadan, üstelik eğlenerek ölçüm yapılabiliyor. Bir metre uzaktan ve hiç dokunmadan, çocuğun bakışını görüntü ve seslerle bir noktaya odaklayarak ölçüm yapılabiliyor. Ölçüm değerleri, çocukta göz bozukluğu, tembellik ve kayma sorunu olup olmadığı konusunda bilgi veriyor. Eğer çocukta herhangi bir kırma kusuru saptanırsa, ek tekniklerle muayeneye devam ediliyor. Böylece ilerde oluşabilecek göz tembelliğini engellemede erken tanı konulmasını sağlayarak bu sorunun önlenmesinde yardımcı olabilmektedir.